
Dit jaar zou het ook de vijfde keer zijn. Daar moet je ook iets leuks voor doen. Dan is inmiddels de zomervakantie achter de rug en moeten er spijkers met koppen worden geslagen.
Dit jaar liepen de inschrijvingen als een trein. Waar we (weer) uitgingen van 40 man, hebben we net de 60 aangetikt. Het scheelde natuurlijk dat we dit jaar konden blijven slapen op de locatie. Dat zorgde ervoor dat onze vrienden uit Zutphen en Goirle twee dagen konden blijven. Ook een aantal van onze eigen karateka's uit de regio bleven slapen. Weer een mooie toevoeging.
Het eten is altijd weer een uitdaging. Net als het opruimen/schoonmaken. We treffen op zaterdagochtend alles netjes aan en zo willen we het minimaal achterlaten. Dit jaar is ook daar voor het eerst een strak schema voor gemaakt.
Als dan blijkt dat er ca. 60 mensen opdraven en tijdens de sayonara/uitreiking van het aandenken en de certificaten natuurlijk nog de nodige ouders en belangstellenden gaan we kijken hoe we die mensen gaan voorzien van een natje en een droogje. Dit jaar dus ook een ontbijtje erbij.
We hebben in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij andere kampen en weten precies wat we wel en niet willen. De karateka's moeten zich kunnen concentreren op de trainingen, maar we willen de prijs laag houden. Gebleken is dat dat kan.
De boodschappenlijst voor dit jaar zag er ongeveer als volgt uit:
10 bruine broden, 10 witte broden, 5 zakken witte broodjes, 4 zakken bruine broodjes, 4 kuipjes halvarine, 12 liter melk, 2 liter karnemelk, 2 liter yoghurt, 12 pakjes gesneden kaas, 6 zakjes smeerleverworstjes, 60 pannenkoeken, 5 pakjes achterham, 5 pakjes kipfilet, 2 potten pindakaas, 3 potten jam, 2 pakken hagelslag, 3 dozen thee, 5 zakken koffiepads, 2 pakjes koffiemelk, 1 doos suikerklontjes, 20 liter sinas, 20 liter cola, heel veel flessen water met en zonder koolzuur, 2 pakken speculaasjes, 3 rollen beschuit, 1 gesneden ontbijtkoek, plastic bekertjes, plastic bestek, 2 keukenrollen, 5 zakken appels, 5 zakken bananen, 4 netjes mandarijntjes, snoepzakjes en pakjes drinken voor de draakjes, gevulde snoeppot, 40 salades, 6 blikjes knakworsten, komkommers, tomaten, 3 pakjes boterhamworst, 4 pakjes schouderham, 5 pakjes kalkoenfilet, 3 zakken krentenbollen, 5 pakjes grillworst en 5 pakjes grillworst kip, 2 pakken knackebrot, stroop, poedersuiker, 10 liter appelsap, 10 liter sinaasappelsap, 5 liter multivitamine, ketchup, mayonaise, mosterd, peper zout, 75 cup-a-soup, 72 ijsjes en een rijsttafel voor de zaterdagavond en pizza's voor de zondagnamiddag. Dit alles in vegetarische versies en versies zonder varkensvlees.
Laten we ook de lijst met zaken niet vergeten die we nodig hebben voor de lessen. Bo's, helmpjes, yogamatjes, reservebescherming, bokshandschoenen (meegenomen door Sportschool Bruers), hout om te breken, certificaten, banden, slips, medailles, "doggie-bags" (tasjes voor de jeugd), stootkussens, etc., etc.
En .... het klopte allemaal. Alles was er.
Dan begint het. Ruim voor zevenen op de zaterdagochtend melden de eerste karateka's zich al bij het gebouw. Snel omkleden want de training o.l.v. sensei Maikel begint om 07.00 uur. Graag een pittige training, zodat iedereen goed wakker is. Dat lukte goed. Jammer dat weer het "hondenveldje" was uitgekozen, maar de schade viel deze keer mee. Intussen richtte een groep de zaal in en zette een andere groep het ontbijt klaar, terwijl ook de koffietafel werd geïnstalleerd.
Exact om 08.00 uur dook iedereen de kleedkamers weer in, om fris aan de ontbijttafels te kunnen verschijnen. Voor 09.00 uur kwamen de draken/jeugd aan. Inmiddels hadden de meesten zich ingeschreven bij sensei Laut en waren de draken voorzien van tasjes met proviand en diegenen die een T-shirt hadden besteld kregen hun T-shirt.
Na het ontbijt de groepsindeling. Vijf senseis met een groep van 9 karateka's. Shihans Vlado en Herman en sensei André stonden aan het hoofd van de grote groep. En vanaf 9 uur gaat het dan goed los.
Een stamina test o.l.v. senseis Armand, Wout, Cara en Laut.
Als senseis Ellen en Sander met Osama en Sumeya om een uur of 10 aansluiten en natuurlijk ook graag een bijdrage willen leveren, wordt het programma door sensei Jenny een beetje omgebogen: na de lunch volgt een les over het "pimpen" van je kata. Wat een inspiratie voor de kata-examens die hierna volgden (en behoorlijk uitliepen)!
De kata's werden dan ook (ondanks de natuurlijk aanwezige zenuwen) goed uitgevoerd. Daarna volgden, na een prachtig betoog van Sensei André (en na de traditioele rijsttafel), de tameshiwari-examens. Iedereen vol zelfvertrouwen en de examenkandidaten kwamen zonder problemen door de planken heen. Aan het eind van de dag volgde een examenonderdeel van sensei Willem. Hij had een boksles voorbereid, die met veel enthousiasme werd gevolgd.
Om 22.00 uur werd de dojo omgebouwd naar slaapzaal door en voor de slapers. Een lange dag kwam ten einde.
De volgende dag werd om 09.00 uur begonnen met een uur yogales o.l.v. Mirianne van Doorn. Geweldig en zeker voor herhaling vatbaar. Veel hadden hun eigen yogamatje meegenomen, de rest kon een matje lenen van Mirianna of Katsu Heiwa. Mirianne gaf later aan verbaasd te zijn over de kwaliteit van de uitvoering. Jip we nailed it.
De ippon-kumite examens werden netjes gelopen, waarna een buitentraining volgde. Heerlijke frisse en een beetje regenachtige training. Het werd een stamina buitentraining waarbij niemand werd "achtergelaten". Ook Lego maakte deel uit van het gehaal tot er een veldje kwam waar honden niet werden toegestaan.
Na de lunch volgden de examenonderdelen van Marijanne en Roy. Zij hadden beiden een bunkai (derde en vierde pinan) voorbereid.
Als laatste uiteraard de kumite-examen. Voor de meesten een zwaar onderdeel.
Groot respect voor de adspirant shodans en sandan. Zij stonden, opgezweept door het publiek, hun mannetje/vrouwtje.
Na het opruimen van alle spullen, leegruimen van de kleedkamers, etc. begon onder het genot van de nodige pizzapunten de uitreiking van de Gouden Medailles en natuurlijk de certificaten. Voor de karateka's die de 2 dagen hadden meegemaakt, maar ook de mensen die een bijdrage hadden geleverd en aanwezig waren.
De volgende dag werd namens Katsu Heiwa een grote taart afgeleverd aan de leraren van het Grafisch Lyceum.
Domo arigato aan iedereen die dit weekend tot een groot succes maakte. Tot volgend jaar!